Firewall Nedir?

blank

Firewall Nedir?

Firewall yani Güvenlik Duvarı, ağınıza gelen ve giden ağ trafiğini izleyerek ağınızı zararlı veri paketleri ve yazılımlardan koruyan bir güvenlik sistemidir. Ağınıza girmeye çalışan izinsiz erişimleri filtreler ve engeller. Ağınıza dışarıdan gelen trafiğe bir bariyer oluşturur, istenmeyen trafiği engeller. Aynı zamanda ağınızı zararlı/kötü amaçlı yazılımlardan korur ve bilgisayarınıza bulaşmasını engellemeye de yardımcı olur. Dışarıdan gördüğü tehditleri engellerken, kontrolünden geçirdiği ve güvenli bulduğu trafiğe izin verir. Böylece güvenli trafikler içeri girebilirken, güvensiz ve tehdit oluşturan trafikler ve veri paketleri içeri giremez.

Nasıl Çalışır?

Ağınıza gelen trafiği belirli şartlar ve kurallar dahilinde kontrol eder. Güvenli bulmadığı veya tehdit olarak gördüğü trafikleri filtreler. Her ağın, br bilgisayarı veya kaynağı tanımlayan IP adresi (İnternet Protokolü Adresi) vardır. Gelen ağların IP adreslerin kontrol eder ve filtreler. Eğer ağ güvenilir ise girişine izin verir. Sonrasında tekrar filtreleme işlemi olur bu filtrelemeden de geçebilen ağlar belirli bağlantı noktalarına ulaşabilir. 

Güvenlik duvarı kullanmak bu yüzden çok önemlidir. Kullanabileceğiniz farklı türde güvenlik duvarları vardır. Hangisinin size daha uygun olacağına, firewall türlerini bildikten sonra karar vermeniz oldukça önemlidir.

firewall

Firewall Türleri Nelerdir?

Güvenlik duvarları yapılarına göre iki türe ayrılır. Bunlar yazılımsal ve donanımsal güvenlik duvarlarıdır. 

Yazılımsal:

Yazılımsal firewall, bilgisayarınıza kurarak kullanabileceğiniz, bilgisayarınızın arkaplanında çalışan yazılım/programlardır. Bu tür firewallar daha çok ev içi kullanım için uygundur. 

Donanımsal:

Bir işletmeniz ve işletmenizde birden çok bilgisayarınız varsa, donanımsal firewall kullanmanız sizin için daha faydalı olabilir. Çünkü donanımsal firewall tüm ağ için koruma sağlar. Birden fazla bilgisayar, DSL veya geniş bant internet bağlantısı kullanan şirketler için bu firewall türü daha uygundur. Maliyeti oldukça düşüktür. Aynı zamanda bilgisayarınızda çalışmadığı için, sistem çalışma hızını ve performansını etkilemez. Hem donanımsal hem yazılımsal güvenlik duvarını da kullanabilirsiniz.

Paket Filtreleme Güvenlik Duvarı

Packet-filtering yani paket filtreleme güvenlik duvarı, alınan paketleri IP adresi, port( bağlantı noktası) numarası, paket protokol başlıklarına göre kontrol eder. Kullanıcı tarafından tanımlanan bu paketleri kontrol ettikten sonra engeller veya kabul eder.

Paket filtreleme güvenlik duvarı sadece temel koruma sağladığı için kullanımı sınırlı olabilir. 

Bu durumda yeni tasarlanan Proxy Firewall ve Next Generation Firewall (Yeni Nesil Güvenlik Duvarı ) türleri kullanılabilir. Bu türler, kötü niyetli gelen ve güvenlik duvarının tanıyamadığı IP adreslerinin kontrol edilip engellenmesi için geliştirilmiştir. Sağlamış olduğu güvenlik daha ayrıntılıdır.

Neden Kullanmalısınız?

Ağınızı ve sisteminizi korumak için zararlı bağlantılara tıklamamak veya güvenilir web sitelerini tercih ederek dikkatli olmak yeterli değildir. Güvenlik duvarı kullanmamanız halinde, ağınıza gelen her bağlantıyı ve trafiği kabul etmiş olursunuz. Kontrolsüz bir şekilde kabul ettiğiniz bu ağlar sisteminize zarar verebilir ve kötü amaçlı yazılımlarla karşı karşıya kalırsınız. 

Açık olan ağınıza hackerlar (bilgisayar korsanları) erişebilir ve siber suçlar işleyebilir. Verilerinizi çalabilir, silebilir veya işleyebilir. Verileriniz üzerinden sizden fidye isteyebilir, veya kötü amaçlar için kullanabilirler. Sonrasında da bu verilerinizi geri getirmeniz imkansız bir hal alacaktır ve size çok zarar verecektir.

Verilerinizi kullanmak veya işlem yapmanızı engellemek için ağınızı kitleyebilirler. Bu durumda ağınızda hiçbir işlem yapamazsınız ve sisteminizdeki bütün işlemler durur.

Firewall kullanmaya bir an önce başlayarak kendinizi ve işletmenizi riske atmamanızı tavsiye ederiz. İşletmenize siber güvenlik sağlayacak, sizi zararlı yazılım ve tehditlerden koruyacak, işletmenize uygun güvenlik duvarına ihtiyacınız vardır.

Bu firewall ihtiyacınızda, siber güvenlik ve ağ yönetimini güvenilir bir şekilde gerçekleştirmek için geliştirilen Berqnet ürünleri size çözüm sunacaktır.

Berqnet ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak ve edinmek için Mutlu Yazılım ile iletişime geçin, en az riskle işletmenizin büyümesine yardımcı olalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir